Jak czytać metki i symbole na opakowaniach?

Towary  są dobrze oznaczone, przynajmniej być powinny według przyjętych wymogów prawnych. Chcesz mieć pewność, że artykuły, które kupujesz na co dzień, są zdrowe, bezpieczne i wysokiej jakości? Zanim włożysz do koszyka jakiś produkt, uważnie przeczytaj jego etykietę.

Dwa główne grzechy, które większość z nas popełnia podczas zakupów, to uleganie emocjom (zazwyczaj podczas promocji i wyprzedaży) oraz nieczytanie etykiet. Statystyki alarmują, że zaledwie jedna trzecia konsumentów zwraca uwagę na skład kupowanych produktów, a tylko co dwunasta osoba sprawdza ich kaloryczność. Ty też tak robisz? Warto zmienić nawyki.

Pierwszą rzeczą, która powinna przykuć twoją uwagę, jest wszystko to, co napisane małym druczkiem na opakowaniu. To tam bowiem znajdziesz informacje, które mogą okazać się kluczowe dla twojego zdrowia, samopoczucia i… budżetu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i jak interpretować poszczególne oznaczenia.

Jeżeli w składzie artykułu są jakieś konserwanty, barwniki lub polepszacze smaku, producent ma obowiązek podać ich numerki E lub pełne nazwy chemiczne.

Oznaczenia produktów ekologicznych

EUROLiŚĆ Znak rolnictwa ekologicznego Unii. Kupując tak oznaczony produkt, mamy pewność, że pochodzi on z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego z jednego z państw UE.

EKOLAND Polski znak nadawany produktom spożywczym. Gospodarstwa ubiegające się o ten znak nie mogą m.in. wypalać traw ani stosować roślin zmodyfikowanych genetycznie.

ZNAK ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO UNII EUROPEJSKIEJ Gwarantuje, że produkt spełnia warunki oficjalnego nadzoru i że przynajmniej 95% jego składników zostało wyprodukowanych w warunkach ekologicznych.

Cudze chwalicie naszego nie znacie

Coraz częściej dostrzegamy, że produkty naszej rodzimej produkcji wcale nie są gorsze od swoich zagranicznych odpowiedników. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz polski wyrób, szukaj na metce napisów „Made in Poland” lub „Wyprodukowano w Polsce”.

Jak poznać polski produkt? Sprawdź kod kreskowy. Jeżeli zaczyna się on od cyfr 590, to znaczy, że firma produkująca dany artykuł jest zarejestrowana w Polsce.

Co mówi etykieta soku?

Trwałość produktu – Termin minimalnej trwałości lub data przydatności produktu do spożycia.

Skład – Spis surowców użytych do produkcji podany w porządku malejącym oraz zawartość ilościowa składników.

Alergeny – Pogrubioną czcionką wyszczególnione popularne alergeny, które zawiera produkt, np. mleko, jaja, orzechy ziemne.

Ilość – Ciężar lub objętość towaru podana w kilogramach lub litrach.

Nazwa – Zwyczajowa lub rodzajowa. Powinna być wydrukowana na opakowaniu lub na nim naklejona.

Wartość odżywcza- Od 13.12.2016 r. jest obowiązkowa! Jest to ilość danych składników pokarmowych, podana w gramach i procentowym udziale. Producent W widocznym miejscu podany kontakt do producenta lub importera produktu.

Symbole – Informują o sposobie pozbywania się opakowania i o certyfikatach.

Wybieramy mięso najlepszej jakości

Nasze zdrowie i samopoczucie w dużej mierze zależy, od jakości naszych posiłków. Dlatego powinniśmy zwracać większą uwagę na jakość kupowanych towarów. W przypadku mięs mamy ułatwione zadanie. W Polsce istnieje bowiem aż 5 systemów jakości, które przyznają swoje certyfikaty. Są to:

  • Integrowana Produkcja (IP),
  • System Jakość Tradycja (JT),
  • QMP (dla mięsa wołowego),
  • QAFP – Taki symbol na opakowaniu potwierdza najwyższą jakość mięsa pod stałą kontrolą warunków hodowli i stosowanej karmy (bez antybiotyków i hormonów),
  • PQS – Znak najwyższej jakości wieprzowiny. Mięso nim opatrzone ma wysoką zawartość białka a niską tłuszczu oraz cechuje się wyrazistym smakiem.

Co oznacza kod na jajku?

Każde jajko, które kupujemy w sklepie, musi być ostemplowane i posiadać 11 znakowy kod. Rząd cyfr i liter to zakodowana informacja o systemie hodowli kur i identyfikator producenta.

Rodzaj chowu:

  • „1”-  określa system hodowli kur niosek,
  • „O” – oznacza chów ekologiczny,
  • „V” –  chów wolnowybiegowy,
  • „2” –  chów ściółkowy,
  • „3” –  klatkowy.

Symbol kraj – Kolejne litery kodu oznaczają państwo członkowskie Unii Europejskiej, w którym zostały wyprodukowane jajka  w przypadku Polski są to litery ..PL.

Numer fermy – Kolejne cyfry to numer identyfikacyjny fermy. Składają się na niego symbole województwa, powiatu, zakresu i rodzaju działalności fermy, nr producenta.

ZA EKOLOGICZNY uważa się kosmetyk, którego 50% składników pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Taki preparat nie może zawierać żadnych konserwantów, parabenów ani chemicznych emulgatorów. Ponieważ na rynku dostępnych jest wiele produktów, które są EKO jedynie z nazwy, zanim kupisz konkretny kosmetyk, uważnie przeczytaj etykietę. Szukaj na niej zwłaszcza symbolu ECOCERIU gwarantuje on, że produkt przeszedł kontrolę jakości i jest ekologiczny.

Nowe oznaczenia na detergentach

Ostatnio zmieniły się zarówno symbole zagrożeń na opakowaniach środków czystości, jak i brzmienie niektórych informacji dotyczących bezpieczeństwa stosowania detergentów. Wprowadzono też nowe znaki ostrzegawcze. Są to:

Nie mieszaj tego środka czystości z żadnym innym produktem, gdyż może to być groźne dla zdrowia.

Zagrożenie dla zdrowia – Ten nowy symbol ostrzega o takich niebezpieczeństwach dla zdrowia, jak możliwość podrażnienia skóry, wystąpienia uczulenia, poważnego podrażnienia oczu oraz o szkodliwości w przypadku połknięcia produktu.

Poważne zagrożenie dla zdrowia Ten nowy symbol ostrzega o poważniejszych niż wyżej wymienione zagrożeniach dla zdrowia, do których może dojść na skutek braku ostrożności lub niewłaściwego użytkowania środka czystości.

Przechowuj dany detergent wyłącznie w oryginalnym opakowaniu, w którym został on zakupiony.

Skład Lista surowców (w porządku malejącym) zaczyna się słowem „Ingriedients” lub skrótem INCI. Składniki chemiczne podane są w języku angielskim, a roślinne po łacinie. Im krótszy skład, tym lepiej. Producent lub importer Podane dane umożliwiają kontakt i uzyskanie szczegółowych informacji o kosmetyku. Data minimalnej trwałości Jest poprzedzona słowami: .,Najlepiej zużyć przed końcem”. Jeśli trwałość wynosi ponad 30 miesięcy od dnia produkcji, wtedy zamiast daty wymagany jest symbol otwartego słoiczka z liczbą miesięcy od pierwszego użycia.

Dowiedz się jak czytać etykietę energetyczną:

https://energiadirect.pl/kontakt

Kontakt

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *